Kött


Runt om i Sverige är det snökaos. Här i Skåne har vi 7 grader varmt och rejält blåsigt för tillfället. Medan jag suttit här vid datorn så har det växlat mellan att ösregna så det piskar på fönstret till att stillna helt och till och med visa lite sol. Jag ska snart ut och mata djur och jag gissar att det blir ösregn och tokstorm lagom tills jag kikar ut. 🙂

Har fått en del frågor om vårt kött. Hur vi slaktar/styckar och om vi säljer vårt kött. Björn slaktar och styckar själv. Han är grymt duktig! Själv kan jag nacka höns men längre har jag inte kommit. Vi har också god hjälp av svärfar. Eftersom vi slaktar hemma så får vi inte sälja vårt kött. Man måste för det första använda sig av ett godkänt slakteri och sen är det många regler och föreskrifter för livsmedelshantering och försäljning. Så som läget är idag så säljer vi inte vårt kött. Det kan mycket väl ändras i framtiden och då kommer vi berätta om det.

Vi är idag självförsörjande på kött och ägg vilket känns underbart. ♥ Så småningom vill vi även vara självförsörjande på sånt vi odlat. Men det är en bra bit dit. I dagsläget har vi lite torkade kryddor och torkat kaninfoder men inte mycket mer än så. Vi har världens godaste kött. Det är en enorm skillnad. Självklart är vi partiska men vi får många komplimanger när vi bjuder på middagar. Känslan av att vi vet hur djuren haft det när de lever och även när de dör betyder mycket. De lever ett gott liv där vi eftersträvar att de ska få ett så bra och naturligt liv som möjligt. När det är dags för slakt slipper de den stressande transporten till slakteriet utan får vara kvar hemma på gården.

Slakt är en kontroversiell fråga och många tycker det är konstigt att vi kan slakta våra djur när vi ser dom som vår familj. Det är svårt att förklara hur det funkar, men vi känner att vi tar ansvar både för vårt och djurens välbefinnande. Slakt är aldrig roligt och man blir väldigt ödmjuk inför liv och död. Vi tar verkligen hand om vårt kött och ser till att det utnyttjas till max. Att slösa vårt eget kött skulle kännas fruktansvärt. Vi känner även att om vi inte skulle kunna äta vårt eget kött skulle vi sluta äta kött helt. Det är längesen vi gick i köttdisken och handlade och det känns väldigt främmande.

En kommentar från en bekant var att det måste kännas bra att spara så mycket pengar eftersom kött är så dyrt. Det beror på hur man vill se det… om man ser på min veckohandling så är summan låg men om man ska se på vår kostnad för djurhållningen så har vi nog Europas dyraste kött, haha!  😀  Vi brukar säga att vi har världens dyraste hobby och så är det nog. Men vi trivs så otroligt bra med våra djur här på Månskensfarmen. ♥

Härom dagen malde sonen högrev medan jag var ute och matade djuren. Alltså världens godaste färs! Och jag kan lova att vi hade goda tortillas med tacofärs till middag. Riktig vardagslyx!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *