Tankar runt det här med eget kött 2 comments


Jag har lovat att skriva om mina tankar runt det här med eget kött. Jag har dragit på det för det är ett känsligt ämne för många och jag har velat skriva det på rätt sätt. Jag börjar från början, så som det har vuxit fram för mig.

När vi flyttade hit och började tänka på att skaffa egna djur så var tanken att ha höns för äggens skull och får för betandets skull. Vi skaffade fem höns och en tupp och fem tacklamm. Så småningom skaffade vi även två gyltor. Björn började prata om att skaffa en bagge och en galt. Jag var helt emot det, eftersom jag inte kunde tänka mig att äta våra egna djur. Men allt eftersom tiden gick och vi insåg hur värdefullt det är med djur som lever gott och har det bra, så kände vi ett starkt motstånd mot att köpa kött i affären. Nu menar jag inte att allt kött i affären kommer från djur som far illa – vill bara poängtera det! – men däremot kände vi att denna massproduktion kändes fel. Vi sa då att ska vi fortsätta äta kött så bör vi äta vårt eget, eller också sluta med kött. Vi bestämde oss för att testa vårt eget.

Det har fungerat bra och det är något som funkar för oss. Björn är duktig på slakt och styckning så den biten sköter han. Vi ser till att ta tillvara så mycket vi kan. Det vi själva inte vill ha får Zero. Det är stor skillnad på vårt matsvinn. Man vill inte att något av vårt eget kött ska gå till spillo. När det gäller kvalitet på kött så är det helt otroligt stor skillnad. Vi är mycket bortskämda nu och de flesta som ätit vårt kött håller med om att det är väldigt fint.

Jag har fått många frågor om hur det funkar rent känslomässigt. Om det är så att man inte lär känna de djur som ska slaktas och tar dom till sig. För oss så är det så att vi älskar alla våra djur, oavsett vad planen är längre fram. Vi vet inte alltid i förväg hur vi ska göra heller. När det gäller grisarna till exempel så är vi genbank för linderödssvin. Så en del av våra kultingar har gått till försäljning till andra som vill bevara rasen. Jag har namn på de flesta av djuren oavsett om vi ska behålla dom eller inte. Jag lägger tid på alla oavsett om dom ska slaktas eller leva vidare. Vi älskar alla oavsett vad som ska hända med dom. Slakt är aldrig roligt. Självklart känns det i hjärtat. Jag kan sakna dom som inte finns kvar. Men vi känner en tillfredsställelse i att våra djur har det bra och har fina liv. Och även i att vi är självförsörjande på kött och ägg. Skulle vi inte känna så, då skulle vi sluta äta kött.

Har fått frågan om vi äter alla våra djur. Svaret på det är ja (inte katt, hund och degusar…). Men övriga. Kalkoner har vi inte slaktat och ätit, men får vi fler är det tanken. Vi har ännu inte smakat kalkonägg ännu.

Även om detta är något som är naturligt och självklart för oss så känns det smått makabert att skriva om. Ifall något är oklart, märkligt eller konstigt – fråga! Jag har försökt utgå från hur jag känner, men som sagt, det känns skumt att skriva om det. Men jag tror jag fått med alla frågor gällande slakt och eget kött.

IMG_20160606_115620


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “Tankar runt det här med eget kött

 • Josefin

  Jättebra inlägg!! Tror jag sagt det tidigare med, läser dina inlägg, men kommenterar sällan. Men det här var superbra! Att dela hur ni ser på djuren och slakten, och att man kan älska djuren fast man äter upp dom! Önskar mig ett liv liknande ert, med gård och djur, inget stort, men något liknande. Förstår att det är mycket jobb och slit, men även att man får väldigt mycket tillbaka!

  • Jeanette Post author

   Tack för att du skriver. Roligt att få respons. ♥ Jag uppskattar det mycket. Visst är det mycket jobb men allra oftast är det kärt besvär. Det kan vara tufft när det är mycket gegga, eller kallt så vatten fryser eller när det är så varmt att man måste släpa vatten. Men allra oftast gör man det ändå gärna. När man väl är ute hos djuren så är det ju värt det. Har man en dålig dag blir man glad igen när man sätter sig inne i hönshuset eller i fårhagen. Det ger otroligt mycket! Hoppas du får chansen att testa du också! ♥♥♥
   Finns du i närheten vid tillfälle, så kom gärna förbi och hälsa på och ta en fika!