Tankar om förlåtelse


Jag läser en bok som heter Sorgbearbetning. Av olika anledningar pratade jag och Veronica om den boken och hon sa att den är mycket läsvärd. Så den skaffade jag men har inte läst. Nu känner jag mig redo att läsa den och jag tror att hon velat att jag tar tag i sånt vi pratade om.

IMG_20160120_155500

Hur som helst… Jag har kommit till ett kapitel om förlåtelse. Har några klockrena saker som jag måste dela med mig av. Aha-grejer för mig. 🙂

“Förlåtelse är att ge upp hoppet om en annorlunda eller bättre gårdag.” Oj, verkligen huvudet på spiken där. Något jag så klart vet men inte riktigt tagit till mig. Om jag går och ältar en oförrätt så gör det ju ändå inte att det blir ogjort. Man kan inte ändra gårdagen.

Sen står det så här som ett sätt att tänka ” Jag medger att det du gjorde eller inte gjorde skadade mig, men jag tänker inte längre låta detta fortsätta skada mig. En variation på frasen är: Jag bekräftar att det du gjorde eller inte gjorde skadade mig, men jag tänker inte längre låta mitt minne av detta fortsätta skada mig. ” Genom att man förlåter och går vidare behöver man inte längre älta det som hänt. Det försvinner inte, men det är inte lika stort och smärtsamt och aktuellt.

Sista citatet ” Förlåtelse har ingenting att göra med den andra personen.” Om en kvinna som exempel blivit misshandlad är det något som är svårt att komma över. Om hon då bär med sig hat, ilska och rädsla så är det något som hon mår dåligt av. Om hon förlåter, släpper och går vidare så betyder det inte att hon säger att det som hänt är okej. Hon bara säger att det inte längre ska plåga henne att minnas. Gärningsmannen bryr sig ju med all säkerhet inte om ifall hon går och mår dåligt varje dag eller om hon släpper det. Grejen är inte att hon ska gå till gärningsmannen och säga att hon förlåter honom utan det är något hon gör för sig själv. För att kunna gå vidare.

En mycket bra och intressant bok som väcker mycket tankar. Sorg är ett stort begrepp. Det kan handla om att någon man håller kär dör, skilsmässa, misshandel, mobbing, husdjur som dör osv osv. Jag rekommenderar den varmt om du har något du behöver bearbeta. 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *