Dags att fylla kläckaren


I dagarna ska vi fylla äggkläckningsmaskinen! Det får plats 20 eller 24 ägg i den (minns inte… 😉 ). Så nu samlar vi ägg. Det ska bli spännande. Det är alltid så mysigt med kycklingar. ♥ Äggkläckaren är en cool maskin. Man lägger in äggen, sen tar den hand om äggen tills kycklingarna är klara och kläcks. Från början lägger man äggen i något som ser ut som en vagga. Den vänder äggen regelbundet. Maskinen ser att temperatur och luftfuktighet är rätt. Efter knappt tre veckor tar man bort vaggan och äggen får ligga still sista dagarna. Efter 21 dagar sker miraklet – det börjar pipa från äggen och små hål görs. Sen kläcks det små ulltussar som nu ska vara kvar i maskinen i ett dygn. Detta för att de ska torka och få i sig det sista från ägget. Sen in i sin bur under värmelampa. ♥

När de sen är tillräckligt stora, ca 5 veckor, flyttas de ner bland de andra hönsen. Höns fungerar som så att om man sätter in nya individer sent på kvällen/natten så tror de när de vaknar att alla alltid varit med i flocken. Haha, åtminstonen har jag hört att det är så och det har funkat för oss. Vi har sällan haft bråk i vår flock förutom när vi haft för många ungtuppar samtidigt.

IMG_20160104_090006 IMG_20160104_090020

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *