Månskensfarmens 2015


Nyårsafton! Ännu ett år har gått och ett nytt är på ingång. Jag, personligen, gillar nystarter och nyåret är den ultimata nystarten. 😉 Björn och jag har suttit och tänkt tillbaka på vårt år här på farmen. Det har hänt mycket, både roliga och jobbiga saker. På det stora hela har det varit ett ganska tufft år. Men det har också haft med sig många många fina saker och händelser. Här är en liten tillbakablick på vad som hänt under året.

 • Björn bytte jobb. En mycket stor sak för hela vår familj. Det har inneburit en rejäl nystart för honom och det är roligt att se hans entusiasm inför allt det nya. ♥
 • Som vanligt har Björn varit ute och rest en hel massa. Under 2015 har han varit i Thailand, England, Norge, Danmark, USA och Tyskland.
 • Björn har även tagit jägarexamen! Något han pratat om i många år som nu äntligen blivit av.
 • Björn och jag har varit tillsammans halva livet – 21 år. ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
 • Sonen har under året slutat nian och börjat gymnasiet.
 • Själv slutade jag jobba vid årsskiftet 2014/15 och har nu under ett år “bara” jobbat hemma på gården.
 • Jag har börjat väva på en vävstuga. Underbart roligt!
 • Jag har påbörjat en storrensning här hemma som kommer fortsätta under 2016. Jag har sålt massor på loppis och på Blocket. Många många kassar har lämnats in på kyrkan och Röda Korset.
 • 2015 har varit ett pysselår för mig. Jag har varit på en del kurser som Hemslöjden haft och jag har pysslat mycket här hemma under året.
 • Cilla har varit här två gånger under året och vi har passat på att åka till Ullared båda gångerna! Vi börjar bli rutinerade Ullaredare! 😀
 • Sonen och jag har varit tillbaka till våra gamla hemtrakter och hälsat på.
 • Jag har skaffat mig min fina cykel Doris och min underbara bil Fia!
  IMG_20150915_165633
 • I början av året flyttade mina svärföräldrar ner hit till Skåne! Det är en av de bästa saker som hänt under detta år. Det känns underbart att ha dom här. ♥ Vi bor några kilometer ifrån varandra – fem minuter med bil! Även om vi har många goda vänner här så är det extra speciellt att ha familj nära. ♥♥♥
 • 2015 var ett rått-år på många ställen och även här på farmen. Anticimex har hjälpt oss att bli av med dessa. De har medfört mycket sorg, då de bland annat har ätit upp alla kajornas ägg och ungar. De sprider även smitta som gör att får kan kasta sina foster, vilka ett par av våra får gjorde. Märker ni att ni har råttor så kontakta Anticimex – ser man två så multiplicera med 10, alltså har ni 20 råttor. Ser ni 10 så har ni 100 råttor. Våra två råttjägare i stallet klarade inte att hålla farmen råttfri.
 • Det har varit ett kostsamt år då mycket har gått sönder. Under året har traktorn gått sönder och lagats, ena bilen har gått sönder två gånger, diskmaskinen, spisen, gräsklipparen, pelletsbrännaren och vattenpumpen har gått sönder och bytts ut eller lagats. Vattenpumpen lade av på självaste midsommarafton kl 15 när vi hade huset fullt av gäster och var i full färd med midsommarmaten. :/
 • Björns syster med familj från England har varit här och hälsat på! ♥
 • Vi har haft stormar. Bland annat så kom Gorm och ställde kohuset på taket, kastade en container över till grannen och hade på vägen sönder vårt ena stängsel. Dessa saker står på vår to-do-lista att fixa då det fortfarande är för geggigt ute i hagarna för att kunna komma till att göra något.
 • Under året har vi fått några fina kaninkullar. ♥ Många av dessa ungar har fått nya fina hem!
  rabbits-15
 • Nytt på farmen för året är våra kalkoner! Vi fick hem fem kalkonkycklingar strax innan sommaren. Två av dom blev tyvärr tagna av rovfåglar men tre stycken är kvar, en tupp och två hönor. Otroligt roliga och sociala fåglar! Vi ser nu fram emot att kanske få ägg och förhoppningsvis nya små kalkoner fram emot våren! ♥
  IMG_20150801_203708
 • Det sista som hände 2014 var att vår fina gris Agnes dog. Hennes kultingar var som tur var avvanda och klarade sig ändå. Det är fortfarande mycket tomt efter Agnes för hon var vår första gris och mycket tam. Ungarna gav mig grått hår till en början då de rymde konstant. Jag hittade dom ute på åkrarna, dom åt upp alla mina hallonbuskar, bökade upp grannens gräsmatta osv osv… Men vi stängde in dom i en mindre hage och lärde dom det här med elstängsel och sen har det gått jättebra. Vi har idag tre gyltor kvar.
 • Vi har två nya brahma-tuppar Torkel och Sverker.
  IMG_20150712_173814
 • Sorgliga saker som hänt under året är tyvärr ganska många. Agnes gick bort, ena tackan Lill-flickan gick bort efter att foster dött i hennes mage och gav henne havandeskapsförgiftning, räven har varit här och tagit några höns, vår tupp Toppen är försvunnen, tre av ällingarna försvann troligen tagna av rovfåglar, två ankor har valt att flytta hemifrån, min fina kanin Twist fick avlivas, den finaste katten i världen Missan fick avlivas efter 14 år i familjen, Wilmas fina kull med ungar hittade jag döda igår. Usch och fy jobbigt att sammanställa detta. 🙁
  Missan
 • En av mina närmaste vänner Veronica dog strax innan jul. ♥ Saknaden efter henne är stor. Helt ofattbart att inte kunna chatta mer med henne och jag saknar hennes sms… Hon fattas mig helt enkelt så mycket… ♥♥♥
 • En hel del förbättringar har gjorts här på gården också. Sonen och Björn rev stugorna framför huset under sommaren. Det var två söta små stugor som tyvärr var riktiga fuskbyggen. Så nu är de borta och det blev jättebra. Vårt plank revs av sonen och Björn och svärfar var här och hjälpte Björn att bygga ett nytt. Helt otroligt bra blev det! Svärfar hjälpte även Björn att riva upp golvet i sonens rum och bygga ett nytt. Det blev jättebra! Nästa steg nu är att måla och lägga golv så har sonen ett kanonrum! Björn har bytt odlingslådor åt mig som vi har bland annat rabarber, krusbär, jordgubbar och örter i.

Ja det var en del av det som hänt oss under året. Det känns bra att stänga detta år, som på många sätt har varit rätt jobbigt, och öppna upp för 2016. För detta år har vi lite tankar och planer. Bland annat

 • Getter. Nu äntligen tror vi att vi är redo att utöka med ett par tre getter. 🙂
 • Odlingsår. Tanken var att 2015 skulle bli ett odlingsår, men det kom av sig när traktorn gick sönder. Så nu 2016 gör vi ett nytt försök.
 • Förbättrings- och reparationsår. Fixa allt som skadats i stormarna och förbättra det som behöver fixas. Inga stora nya saker alltså utan fixa till det vi har.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *