Svar på frågor gällande får


Jag tänkte fortsätta att svara på några av de frågor jag fått. Sara och Tobias funderar på att skaffa får och vill veta hur vi tänkte och gjorde när vi började.

Vi har en del betesmark och vi tänkte då att det är bra med får som kan beta på denna. Vi har turen att ha Poda rakt över vägen så de var här och hjälpte oss att bygga hage. Vi har höga stängsel, tror att de är 1,8 höga (rätta mig om jag har fel, Björn). Så höga stängsel behöver man inte ha till får, men vi tänkte som så att vi vill kunna ha vad som helst i våra hagar. Har man t ex getter så kräver de höga stängsel. Alternativet är eltråd, men vi kände att detta funkar bäst för oss.

En viktig sak att tänka på med betesmarken är att man ska ha två eller flera hagar att alternera mellan. Detta bland annat för att ev ohyra ska försvinna.

Vi skaffade fem tacklamm sommaren 2012. Björn hade läst på en massa inför detta och hittat en uppfödare i Vallåkra. De hade en blandning mellan texel och finull. Dessa blir stora och härdiga, ger ganska fin ull, bra kött och har oftast lätta lammningar.

Från början tänkte jag endast ha dessa fem tackor till bete. Björn var mer öppen för att skaffa en bagge och ta lamm på dessa. Så efter ett tag började jag tänka annorlunda och vi skaffade vår bagge Walter, från samma uppfödare. Walter är finull och väldigt snäll. Jag var lite orolig från början om det skulle vara svårt att ha en bagge, men det gick bra redan från början. Han är snäll och mycket kelen. Kommer fram och vill bli kliad. Det gäller tackorna också, men Walter allra helst.

När man har får ska de ha en matplats ute i hagen där det alltid ska finnas rent vatten. Vi har löst det så att vi har en lång slang som vi drar med oss ut i hagen. Det går att göra på andra sätt, men så gör vi hittills. När man som jag har ont i kroppen så är momentet att bära vattenhinkar helt hopplöst, så vår långa slang är uppskattad! Fåren har även ett hus med tre sidor och tak. Där har de en höhäck så de har hö under de perioder betet inte räcker. De är ute dygnet runt under sommaren. Vår och höst är de ute dagtid och sover inne i stallet. Nu när det är vinter och geggigt i hagen är de inne hela dygnet. Det är inte bra för deras klövar att gå i blötan hela tiden.

Får ska ha fri tillgång till hö och rent vatten. Våra får får lite kornkross morgon och kväll. Under perioder vid lammning får de även kraftfoder. Björn är duktig på att ge dom vitaminer (själv glömmer jag detta konstant…). De får multivitaminer och selén. I spiltan  samt ute i huset i hagen har vi halm.

Fårklippning görs vår och höst. Cristofer som vi köpte fåren av hjälper oss med detta. Han är otroligt duktig, och jag kan varmt rekommendera honom!

När det kommer till det här med lamm så finns det inget sötare! Vi har haft lamm nu vid två tillfällen och det är fantastiskt. Första gången blev det lite dramatiskt då vi fick hjälpa en av tackorna med ett lamm som hamnat fel och inte kom ut som det skulle. Tack och lov gick det bra. Vi hade förberett oss noga och sett till att vi hade allt förberett – glidmedel, engångshandskar, handdukar och lite annat. Det är också bra att ha lammnäring och nappflaska hemma om man behöver stödmata något lamm.

Så är man på väg att skaffa får är mina råd

  • Anpassa antalet får till hur stor mark du har. Det går åt mer bete än man tror.
  • Förbered så mycket det går innan fåren kommer hem. Fixa hus ute i hagen eller inred spilta inomhus.
  • Läs på! Det finns så mycket information på nätet. Även en hel del bra böcker på biblioteket.
  • Hitta gärna någon bonde eller liknande som du kan fråga. Vi hade turen att ha en granne som haft får. De har fått en hel del frågor under dessa år, haha. Något jag har märkt är att folk uppskattar när man ställer frågor. Jag tyckte det var lite pinsamt i början, men det är bara att fråga på.

Japp, det var nog allt jag kan komma på för tillfället! Jag har även fått frågor gällande ull och slakt. Jag återkommer om detta i ett annat inlägg.

IMG_20150819_093516 IMG_20150819_093452sheep ram lamb IMG_20150429_185352

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *