Svar på frågor om fibromyalgi


Jag får en del frågor av er läsare via mail och på annat sätt. Det är jag jätteglad för! ♥ Jag har nu tänkt att svara i bloggen på vissa av dom eftersom samma typ av frågor återkommer. Denna gång svarar jag bland annat Sofia och Johanna på lite frågor runt fibromyalgi.

Sofias fråga var vilka symtom jag har om man utgår från Fibromyalgiförbundets symtomlista. I ett tidigare inlägg visade jag denna bild. Jag tänkte utgå från den för att svara på frågan.

IMG_8844

 • Kronisk värk – framför allt nacke, axlar, armar och händer.
 • Sömnstörningar – detta är ett stort problem för fibromyalgipatienter har jag fått lära mig. Att ha en störd sömn ger inte kroppen och hjärnan den vila som behövs. Eftersom fibromyalgi innebär att nervsystemet är överbelastat så är vila mycket viktigt. Jag äter Saroten på kvällen som gör att kroppen slappnar av. Man blir också trött av medicinen och jag sover idag mycket bättre. Saroten användes tidigare endast som antidepressiv medicin men man har märkt att dessa två effekter – att man slappnar av och sover bättre – är mycket effektiva för smärtpatienter. Jag känner en stor skillnad sen jag började med Saroten. Jag är är mindre trött på morgonen, mindre stel och värken är lite mer lätthanterlig. Biverkningar för min del är torrhet i munnen.
 • Yrsel. Periodvis. Framför allt när jag har perioder då jag spänner mig mycket. Tycker mig märka att yrsel och ont i nacken hänger ihop.
 • Kognitiv nedsättning, nedsatt minne och tappar fokus – absolut. Väldigt ofta. Jag missar saker som jag tidigare gjorde utan att ens tänka på det. Jag har varit en mästare på att ha många bollar i luften och att komma ihåg saker när jag läst/hört något. Idag funkar detta inte alls lika bra. Man kan ibland skratta åt det men det skrämmer mig ibland. Härom veckan stod jag vid vågen på Citygross och kunde inte för mitt liv komma på vad den där grejen som låg på vågen hette. Fick till slut fråga en kvinna som tittade på mig och sa purjolök… En sån sak är en bagatell och något man kan skratta åt. En annan gång kan det vara något allvarligt och då är det allt annat än kul. En stor hjälp för mig är att skriva listor och att säga saker högt. Om jag låser dörren och säger “nu har jag låst” så har jag mycket större chans att komma ihåg att jag gjort det.
 • Ständig trötthet – jag kan sova när som helst, hur som helst och hur mycket som helst. Ändå blir jag inte pigg.
 • Muskulärt – Jag har inga stickningar men värk, trötthet och domningar. Framför allt i armarna. Att hänga tvätt, borsta håret och liknande då man har armarna uppåt är mycket jobbigt.
 • Blåsan. Påverkar inte mig.
 • Ögon. Inte särskilt ljuskänslig.
 • Köld – får mer ont när det är kallt. Och är mycket stelare.
 • Ljud – ljudkänslig, framför allt när jag är i stressade situationer.
 • Dofter, Balans och Immunförsvar påverkas inte hos mig.
 • Svårt att hitta ord – ja absolut, se koginitiv nedsättning, nedsatt minne och tappar fokus.
 • Beröringskänslig – öm i huden, får blåmärken för minsta lilla och när jag smäller i något sitter smärtan kvar onödigt länge.
 • Bröstområde – inga problem där förutom lite andningsproblem vid ångest.
 • IBS – ja men relativt lindrigt. Jag kan absolut rekommendera Inolaxol. Det finns receptfritt på apoteket men be om att få det på recept så är det mycket billigare. När man har IBS så har man ofta antingen lös mage eller hård mage om vartannat. Det märkliga med inolaxol är att det stabiliserar både ock. Har man svårt för att lösa upp i vatten och svälja (vilket jag har) så kan man ta granulatet i munnen och svälja med vatten. Fick det tipset av en läkare. Det viktiga är att dricka ca ett glas vatten per dos.
 • Stela leder – Ja på morgonen. Men bättre nu sen jag börjat med Saroten.

Japp det var symtomgenomgång. En sak som inte var med var att man känner sig allmänt hängig. Som att man har en förkylning i kroppen som inte bryter ut. Sen vill jag tillägga en viktig sak och det är att man har bra perioder och dåliga perioder. Man brukar säga att fibromyalgi går i skov och då har man ofta en period när det är rejält mycket sämre. Sen kommer man ur den perioden och man kan ha i stort sett symtomfria perioder. Detta tror jag är en mycket stor anledning till att denna sjukdom har ansetts vara påhittad. Sen är många av dessa symtom även såna som dyker upp i övergångsåldern och detta gjorde att den förr kallades för ”käringvärk” (sveda-värk-bränn-käring). En stor majoritet av de som får fibromyalgi är “duktiga flickor” som överpresterar och klämmer in mer och mer saker i sina liv. Därför är det mycket vanligt att utbrändhet, utmattningsdepressioner och fibromyalgi hänger ihop.

————————————

Johannas fråga är en fråga som först gjorde mig förbannad och som jag har funderat länge på innan jag nu svarat. Skälet till att jag blev arg är för att jag kände mig ifrågasatt. Jag inser att det har med mig själv att göra och inte med dig, Johanna. Frågan är fri och det kan mycket väl vara fler än du som undrat detta. Frågan löd så här: I beskrivningen av dig själv har du skrivit att du är hemmafru/lyxhustru/bondmora beroende på vem du frågar. I dina inlägg ser man att du kan jobba hårt på gården, vara ute på utfärder och ha stora utrensningar. Gör du detta på skattebetalarnas bekostnad?

Vill börja bakifrån genom att svara på din sista fråga först eftersom det var den som gjorde mig förbannad – Jag är varken sjukskriven, arbetslös eller bidragstagare. Inte för att du eller någon annan har med det att göra. 🙂 Björn jobbar och tjänar pengar, jag jobbar och sparar pengar! 😉 När det gäller mitt jobb här på gården så stämmer det, jag jobbar hårt och det känns ibland kan jag lova. Samtidigt så är jag mycket övertygad om att det är bra för mig. Jag är stark och rätt uthållig och klarar det mesta trots att det gör ont. När det gäller utfärder så stämmer det! Jag har underbara vänner och vi hittar på roliga saker! Det lyser upp livet och gör att de dåliga dagarna blir lättare.

En sista sak! Fibromyalgi syns inte på utsidan. Det hjälper inte att vila, träna eller ignorera att den finns. Stöd och kärlek från omgivningen hjälper oändligt mycket. Vill poängtera till de som frågat mig om jag tror de har fibromyalgi – se till att få en diagnos av en läkare. Har du mött motstånd från din läkare – byt läkare. Sök dig till en smärtklinik om det finns i din närhet. ♥

 

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *