Ull-tvätt


Idag har jag tvättat ull. Jag hade all ull kvar från vårens klippning också så jag passade på att tvätta även den. Ull är ett fantastiskt material tycker jag! Jag fascineras varje gång. Man lägger ner smutsig ull i ljummet vatten och efter ett tag är den i stort sett ren! 🙂 Lite överdrivet beskrivet, men inte långt ifrån. Det finns många läror om hur man ska tvätta ull. Jag gör som så att jag bara tvättar den i vatten. Idag hade jag fyra stora baljor igång. Fyllde med ull och sen ljummet vatten tills det i stort sett täcker. Låt stå ett tag. Krama ur vattnet. Skölj ur baljan och gör om proceduren några vändor. Om man är lite ordentligare än jag så ska man sortera ullen innan. Viss ull lämpar sig bara som t ex kuddstopp medan annan ull är bra till tovning eller spinning. Men jag blandar hej vilt. Funkar för mig. 🙂

IMG_20150911_084947

Zero tyckte jag var extremt tråkig.

IMG_20150911_084952

När jag sköljt några vändor kramar jag ur ullen så mycket vatten jag kan. Man får vara lite försiktig så man inte tovar ihop ullen. Sen har jag brett ut den i en spilta. Vi har två stora grindar med nät på som vi inte använder för tillfället. Dessa har jag lagt inne i spiltan och sen ullen ovanpå. Funkar nog bra! Senast torkade jag inne på en massa handdukar. Funkade också men vi levde bland handdukar och ull rätt länge, så jag tror Björn föredrar detta! 🙂

IMG_20150907_160208

Nakenfår!

En liten kom-ihåg-lista till mig själv nästa gång det är dags: 

  • Ta inte all ull på en gång. Det går att dela upp arbetet.
  • Be kanske någon att hjälpa till, det är alltid mer än man tror. 
  • Tänk på hur du står, människa! Rygg, nacke och axlar tackar dig efteråt. 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *