Brickvävning 4 comments


Igår var jag på brickvävningskurs! Hur kul som helst. Jag lärde mig detta för några år sen men har helt glömt av hur man gör. Men nu kan jag igen! 🙂 Man använder sig av brickor som kan vara gjorda av kartong, spelkort, trä, ben mm, för att väva band. Det är en gammal teknik. Vi fick lära oss att varpa, trä korten, läsa mönster och själva vävandet.

Här är ett par bilder från idag när jag meckat med detta.

IMG_20150906_151423

 

Här har jag trätt brickorna och spänt fast mig. Makapären längst ner på bilden sitter fast i ett rep som jag har runt midjan. Man kan lika gärna knyta fast trådarna i sitt skärp, men nu råkar jag ha en sån här grunka, vad nu den kan heta. På bilden ska jag precis sätta igång att väva. Det gör man genom att man vrider på brickorna. I detta mönster så vrider man brickorna ett kvarts varv framåt. Sen har man en inslagstråd precis som i vanlig vävning.

IMG_20150906_155118

Så här ser resultatet ut när jag kommit en bit. Som man kan se så blir det som ett öga i mönstret. När man vridit brickorna så tvinnas trådarna bakom brickorna. Till slut kan man inte vrida längre. Då ändrar man håll och vrider ett kvarts var  bakåt i stället. På så sätt tvinnas tråden upp av sig själv. Det skapas då ett öga i mönstret och mönstret ändrar håll.

Med inbjudan till kursen fick vi en del länkar där man kan läsa om detta och bland annat hur man tillverkar brickor. Jag rekommenderar er att testa detta. Klart beroendeframkallande!

Här finns mer information om hur du t ex gör brickorna:

http://www.spangmurs.se/brickband.htm

http://bandkarinwallin.weebly.com/brickvaumlvda-band.html

http://e-zignz.blogspot.se/p/brickbandsvavning.html

http://www.365slojd.se/projects/661-gor-brickor-till-brickvavning

 

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “Brickvävning