Svar på frågor om balsammetoden alt water-only


Dags att svara på några frågor jag fått. Jag har i tidigare inlägg skrivit om balsammetoden och att jag testat lite andra olika grejer med mitt hår. Nu har jag fått lite frågor hur det gått och hur jag gör idag.

Mitt hår är relativt självlockigt. I och med att det är lockigt så är det torrt, framför allt överhåret. Jag har inte skött mitt hår som jag borde och har använt en massa olika produkter, färger, plattång och hårfön. För ett år sen ungefär kände jag att jag måste göra något. Mitt hår var tunt och slitet och hårbotten kändes obekväm. Det första jag gjorde var att sluta gå till frissan. 😀  Jag bestämde mig för att klippa mig själv. Det har jag gjort i omgångar förr, så det kändes bra. Frissan brukade alltid “lura” in mig i hårfärgningar och frisyrer som kräver en massa styling. Dags att bli den gråa mus jag är igen tänkte jag.

Jag började med att testa balsammetoden. Den går ut på att man helt enkelt inte använder shampo längre utan tvättar håret med balsam. Det lät helt bakvänt för mig men det har funkat jättebra. När man börjar ska man använda ett sista-shampo som är fritt från en massa ämnen. Detta för att man ska få bort silikoner och sånt man har i håret från alla produkter. Vad man ska använda och vad man ska undvika kan man läsa om på en sida som heter lockig.se Personligen använder jag Fabulous Fruit som jag hittat på ÖoB för 15 kr! Shampot funkar som sista-shampo och balsamet kan man använda som tvättbalsam sen.

2014-10-17-09.25.29

När jag kört balsammetoden ett tag kände jag att jag ville testa något nytt. Jag provade att tvätta håret med uppvispat ägg. Det funkar jättebra! Eftersom vi har mycket ägg så kändes det praktiskt. Men det blev lite meckigt för mig, så jag slutade faktiskt. Om man vill testa så ska man tänka på att man inte ska ha för varmt vatten när man sköljer ur ägget. Annars får man äggröra i håret. 🙂 Tro mig, man får äggröra i håret… inte så enkelt att få bort heller. 😀 Håret kan bli lite glanslöst när man tvättar med ägg och då kan man i sista sköljvattnet använda lite vinäger. Man luktar inte dressing mer än när man just hällt i det. 😉

Sen läste jag om Water-Only. Alltså att man tvättar håret med bara vatten. Jag har en bekant på nätet som har väldigt långt hår och som använder sig av detta. Hennes hår är jättefint, så jag tänkte att detta måste jag testa. Man ska ha en borste med svinborst som man använder innan man ska tvätta håret. Man borstar sitt torra hår ordentligt och ger på så vis sin hårbotten lite massage också. Sen ser man i borsten allt damm och skräp man haft i håret. Man får vara noga att tvätta sin borste noga. När man sen tvättar håret så blöter man håret och sen masserar man hårbotten riktigt ordentligt. Denna massage ska man göra varje dag. Sen sköljer man håret noga. Om man lutar sig framåt och låter håret hänga ner så kan man skölja håret riktigt kallt, det är mycket skönt nu i värmen.

I början får håret lite snurr och man känner sig otvättad i håret. Har man långt hår är det bra att sätta upp det den första tiden. I hårbottnen har man talg eller sebum. Efter några dagar med hjälp av borsten så borstar man ut detta sebum på hårstråna. Det bildar sen ett skydd av håret. För att håret helt ska komma i balans ska man hålla på i minst sex veckor. Jag har inte kommit dit. Jag kör en liten mellanväg. Personligen så är jag ju i stallet varje dag. Man luktar inte alltid rosor när man varit där. Jag skyddar håret med en sjal. Jag tvättar oftast håret med bara vatten och när jag tycker att det behövs använder jag balsam och tvättar med.

Några saker jag vill tipsa om för att hålla håret bra.

 • Skydda håret från solen om möjligt.Ha en mössa, sjal, hatt eller uppsättning.
  IMG_20150704_111932

  Min stallsjal för dagen.

 • Ta lite olja (jag använder kokosolja) i topparna på kvällen. Bara lite grann för att hålla topparna glada och hela.
 • Borsta inte håret när det är blött. Det sliter jättemycket. Borsta när det är torrt och använd fingrarna eller en gles kam när det är blött.
 • För alla med lockigt hår – skaffa en turban av microfiber. När du tvättat håret, vrid ur det och sätt på turbanen. Undvik frottehandduk, de sliter på håret.
  2015-02-05-09.36.12

  Detta är fyra microfibertrasor ihopsydda. Funkar bra. Det finns färdiga att köpa också som har lite bättre passform.

 • Har du långt hår, sov gärna med flätor. När man ligger och gnider huvudet mot kudden sliter man mycket på håret. Vissa går ett steg till och har bara silkesörngott.
 • Glöm inte inpackning. Vill man köra produktfritt så kan man, som jag, använda kokosolja.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *