Gamla bönder 1 comment


pigs

Häromdagen fick jag en komplimang av sällsynt fint slag.

Vi har fått lite råttproblem här på farmen, vilket ju är väldigt vanligt när man har höns – råttorna gillar deras mat. Därför hade vi en kille här för att titta på problemet och se vad som är lämpliga åtgärder.

Efter att han gjort sitt jobb visade jag honom lite snabbt runt gården. Vi pratade om djur och slakt, och han ställde frågan som så många gör: “Är det inte svårt att slakta era egna djur? Ni har säkert till och med namn på dem.

Mitt svar på detta är mycket enkelt. Om jag själv sköter både djurens liv och deras död så kan jag säkerställa att båda delarna blir så bra som möjligt. Våra djur lever ett toppenliv här på farmen, och när det är dags för slutet så sker det snabbt och helt utan stress. Jag bryr mig alldeles för mycket om djuren för att känna mig bekväm med att skicka iväg dem bara för att slippa vara den som gör jobbet.

Jag har också ett personligt tillägg till detta: Om jag inte kunde tänka mig att hantera slakt och styckning själv så skulle jag välja att bli vegetarian (inget dåligt alternativ!) – det känns som en rimlig konsekvens om jag inte kunde hantera den stund när ett levande djur ska förvandlas till mat.

rooster

Nog om detta, här kommer hans svar på det som gjorde mig mycket glad.

Du pratar precis som bönderna gjorde förr, när det var självklart att man hade egna djur som sen hamnade på tallriken. Det finns knappt kvar längre.

Eftersom jag har stor respekt för hur man levde förut och tycker att bonde är något fint, så tar jag detta som en sällsynt fin komplimang. Tack!

/Bonden

Ñ

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Gamla bönder