Svar på några frågor om Fibromyalgi 1 comment


Jag har fått en del frågor om det här med fibromyalgi. En del av de beskrivningar jag fått av er tycker jag att jag känner igen mig i, men det är bara en läkare som kan ställa diagnos. Tyvärr är det många läkare som inte anser att fibromyalgi finns. Jag har själv träffat en hel drös. Mitt tips är att kolla upp om det finns smärtteam i din omgivning. På vårdcentralen jag går på finns ett sånt och genom sjukgymnasten där fick jag träffa en smärtläkare som sedan satte diagnos på mig. Så ge inte upp om du inte får förståelse hos din läkare, utan leta vidare efter en annan. Idag har man rätt att byta vårdcentral. Man kan till och med skriva egenremisser.

Jag vet inte om jag är rätt person att skriva fakta om detta, men jag kan svara på hur det är för mig personligen.

Hur känns smärtan? Det är väldigt individuellt. Det finns dom som har sån värk att dom inte fungerar. Så är det inte för mig. Jag har en mer molande värk som mer eller mindre alltid finns där. Framför allt i nacke, axlar, rygg, armar, händer, fingrar och höfter. Sen finns det en smärta som är mer huggande. Den kan dyka upp i ett finger, i ett knä eller en fotled (egentligen var som helst helt godtyckligt). Den smärtan är intensiv men oftast kortvarig.

Hur mår man förutom värken? För min del så är det som är jobbigast känslan av att inte må riktigt bra. Som att man har influensa på ett sätt. Man är öm i kroppen och skinnet och huvudet är tungt och hjärnan går på lågvarv. Jag känner mig rörig och tankspridd och är ofta ofokuserad. För mig som är kontrollfreak är detta en utmaning. Jag litar inte på mig själv att jag har koll på samma sätt längre. Att ha molande värk och inte må riktigt bra är väldigt utmattande. Jag tror jag skulle kunna sova när som helst, var som helst och hur mycket som helst. 🙂

Vad betydde din diagnos? För mig har det gjort att jag kan känna mig lugn och inte vara nojig över att det är något värre. Att gå och må dåligt och ha ont och alla prover är bra är jättejobbigt. Att veta att det inte går över kan kännas tungt ibland.

Har du tips?

 • Har man som jag ont i nacke och axlar så är ett mycket hett tips att ha en sjal på sig när man är ute, helst om det blåser. Det gör stor skillnad för mig.
 • Torgvantar eller pulsvärmare är skönt och håller smärta i händer och fingrar borta. Funkar bra att sova med om man har en värkperiod.
 • Planera! Pressa inte in massor med saker samma dag, flera dagar i rad. Se till att ha tid att vila.
 • Fick tips av sjukgymnasten att vila innan man behöver det. Mycket klokt men svårt att leva efter.
 • Njut när du mår bra!
 • Tänk på allt du har att vara tacksam för! Viktigt när man har en dålig period. Det förhindrar en att bli bitter och tradig.
 • Rör på dig. För mig är det nyttigt att hålla igång. Det är inget som kommer naturligt för mig när jag har ont, men tack vare att vi har djuren så innebär det att jag jobbar med kroppen varje dag. Enligt arbetsterapeuten är jag stark för att vara en smärtpatient. Det känns bra! Björn peppar mig att följa med ut och promenera och jag känner att det är bra både för kropp och själ!

En av de viktigaste sakerna jag har fått lära mig är att steg ett är att acceptera min situation. Man kan inte gå och vänta på att det går över för det gör det inte. För min del har detta steg tagit tid. Att inte jämföra med vad man kunnat och orkat tidigare är svårt.

Hoppas detta kan vara svar på några av frågorna jag fått. Har någon av er andra tips är det bara att fylla på listan. Det är kanon om vi kan tipsa varandra hur man ska må bättre! ♥


 

Tillägg i efterhand. Martina har i kommentarerna nedan kommit med en hel del bra tips! Jag lägger till dessa här. Tack Martina! ♥♥♥

*Värmefilten är min bästa vän. Så skönt att kunna lägga sig under en varm filt som håller värmen o mjukar upp ömma leder.
*Spikmattan. Även den har varit skillnaden mellan att kunna röra sig o inte många gånger.
Kombineringen av båda två är det allra bästa. Jag har dock slarvat bort min spikmatta just nu. Väldigt onödigt. Det är väl med ett tips, att hålla rätt på den.. haha.
*Sätesvärme i bilen när man ska köra långt. Ibland har jag sätesvärme o ac samtidigt. För jag behöver värmen i ryggen, men är varm i övrigt. Använder sätesvärme även under sommartid ibland.
*För mig har det gjort stor skillnad mellan att träna o inte. När vi skaffade vår hund i augusti förra året investerade vi i vår hälsa rejält. Känner stor skillnad de veckor maken tagit flest hundpromenader.Har mkt mer ont då.
*Be om hjälp
*Vila.
*Jag som har småbarn fick förra året ett intyg för min läkare som gav mig 6-7 timmar extra i veckan på fsk där jag fick lov att vila o göra vad jag ville för att kunna fortsätta må bra. Det var jättebra. Barnen mår mkt bättre av att ha en mamma som har fått vila. Dock måste man stå emot alla kommentarer om att barn mår bäst hemma o inte borde vara mer än nödvändigt på fsk.

2014-05-22 18.43.58


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “Svar på några frågor om Fibromyalgi

 • Martina

  Har ett par tips att bidraga med:

  *Värmefilten är min bästa vän. Så skönt att kunna lägga sig under en varm filt som håller värmen o mjukar upp ömma leder.
  *Spikmattan. Även den har varit skillnaden mellan att kunna röra sig o inte många gånger.
  Kombineringen av båda två är det allra bästa. Jag har dock slarvat bort min spikmatta just nu. Väldigt onödigt. Det är väl med ett tips, att hålla rätt på den.. haha.
  *Sätesvärme i bilen när man ska köra långt. Ibland har jag sätesvärme o ac samtidigt. För jag behöver värmen i ryggen, men är varm i övrigt. Använder sätesvärme även under sommartid ibland.
  *För mig har det gjort stor skillnad mellan att träna o inte. När vi skaffade vår hund i augusti förra året investerade vi i vår hälsa rejält. Känner stor skillnad de veckor maken tagit flest hundpromenader.Har mkt mer ont då.
  *Be om hjälp
  *Vila.
  *Jag som har småbarn fick förra året ett intyg för min läkare som gav mig 6-7 timmar extra i veckan på fsk där jag fick lov att vila o göra vad jag ville för att kunna fortsätta må bra. Det var jättebra. Barnen mår mkt bättre av att ha en mamma som har fått vila. Dock måste man stå emot alla kommentarer om att barn mår bäst hemma o inte borde vara mer än nödvändigt på fsk.

  Kram till dig kära vän. Fint beskrivet i övrigt.