Följ den röda tråden 2 comments


IMG_4230

Detektiven som påminner en aning om en tidigare amerikansk president…

När man bor på en hundra år gammal gård bör man vara beredd på att leka detektiv titt som tätt. Det senaste uppdraget är kopplat till byte av spis, eftersom den förra håller på att ge upp andan.

Precis som vanligt i början av ett äventyr så verkar allt vara precis som det ska. Bakom spisen sitter ett så kallat Perilex-uttag.

perliex

Precis så ska det se ut, vilket naturligtvis får en luttrad månskensbonde att bli misstänksam. Notera att stickkontakten på spisen endast har 4 stift.

plug

Givet detta kan vi se att vår gamla spis är 400V och matas med 3 faser och förstås är kopplad till skyddsjord. Mycket vanligt på äldre spisar. Uttaget har ju dock 5 hål, vilket beror på att det ska innehålla 3 faser, skyddsjord och nolla.

Om allt var korrekt utfört hade det nu bara varit att åka och hämta en ny spis och koppla in den. Vår slutledningsförmåga säger oss att så kan omöjligtvis vara fallet. Nu skulle en noggrann husägare kunna bli frestad att skruva av locket till Perilexuttaget och titta bakom för att se att allt är ok. Så gör vi. Där hittar vi en fin 5-delad kabel framdragen och allt är hopkopplat korrekt. Perfekt! Slut på avsnittet? Knappast. En snabb koll med multimetern visar att något är på tok. Vi har ingen spänning mellan faserna och nollan i uttaget.

multimeter

Vår hjälte (nåja) beger sig ner i den mörka och mystiska källaren där proppskåp efter proppskåp kopplats ihop under decenniernas gång. De myllrande kablarna som spretar iväg (ibland är utanpåliggande kablar inte så dumt!) spåras nogsamt från spisen till ett litet proppskåp med oskyldigt utseende. Vi öppnar det och tar bort skyddskåpan för att kunna se kabeldragningarna.

proppskap-spis

Längest ner till vänster ser vi beviset på att vår färd mot en ny spis bara har börjat. Kabeln från spisen är snyggt och prydligt inkopplad i plinten för nollan. Problemet är bara att ingen annan kabel leder dit…

proppskap-spis-2

I det hedervärda syftet att spara in några kronor i material samt ytterligare någon tia i arbetskostnad har man en gång i tiden valt att inte koppla in nollan.

Den hårdkokte detektiven söker sig vidare till proppskåpet ovanför. Ingen nolla finns där heller. Han söker i nordlig riktning genom ytterligare två proppskåp med samma resultat. Slutligen finner han ett konstverk där det ändå visar sig finnas en nolla framdragen.

proppskap-2

 

Från denna punkt är lösningen inom räckhåll. Genom att dra en ledningen från nollan i detta proppskåp, vidare genom de övriga hopkopplade proppskåpen och slutligen in i plinten i spisens egna lilla skåp så går det att koppla in en modern ny spis med induktionshäll.


 

Fortsättning följer…

Vad är syftet med denna berättelse, bortsett från att delge er spänningen (ha!) i att vara månskensbonde? Två saker:

  1. Bor man i ett gammalt hus måste man vara beredd på att saker har hänt under årens lopp som inte riktigt följer dagens standard.
  2. Lär dig att gilla att felsöka, fixa och trixa! Fördelen med att saker ständigt går sönder är att man till slut blir lite av en mångsysslare. (Detta tips gäller det mesta i livet.)

Slutet på denna historia kommer först när den nya spisen är på plats, och den solskensberättelsen misstänker jag starkt att det är frun i huset som kommer att bidra med.

Först ska vi dock ha hit en elektriker som gör det faktiska arbetet (fästa en meter kabel i två punkter…). Även om vi nu vet vad som ska göras så får man vara lite försiktig när det gäller eldragning. Om jag gjorde detta själv och något sedan går snett gäller inga försäkringar. Bättre då att anlita någon som är behörig!

Detta sista tips får avsluta dagens avsnitt i denna hårdkokta deckarserie.

Även om man vet hur något ska göras är det ibland klokt att inte göra det.

/Björn


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “Följ den röda tråden