Statarmuseet i Torup


Igår hade vi en liten utfärd med pysselgruppen Återvändan som jag är med i. Vi åkte ner till statarmuseet i Torup som ligger norr om Malmö. Vi var en liten skara på bara sju personer så vi fick plats i kyrkans lilla minibuss. 🙂 Skåne är otroligt vackert att åka genom nu med alla gula rapsfält och gröna åkrar. ♥

Själva museet var i en gammal statarlänga. Det var två lägenheter på två rum och kök vardera. Som mest hade det bott tolv familjer i dessa små rum. Inte klokt! En man som heter Petter berättade för oss om hur statarna levde och hade det. Det var mycket intressant. En kvinna som hette Hanna hade bott i denna statarlänga som barn och hade hjälpt till att få museet att stämma överens med hur det varit. Hon gick bort för några år sen men hennes historia berättas. Jättefint!

Jag vet att min mammas mormor och morfar var statare och även Björns mormor och morfar så vi har det relativt nära oss. Om jag minns rätt så avskaffades statarna år 1945. Det är inte länge sen.

Är ni i krokarna rekommenderar jag att ni åker in och tittar. Man kan fika och äta lunch också. Och titta på grisar, höns och kaniner, odlingar och fina blommor. Länk till museet finns här.

IMG_20150528_123716

Statarlängan

IMG_20150528_123727

Odlingar

IMG_20150528_132450

Gammaldags godisbutik ♥

IMG_20150528_132509

Det fanns tom bokmärken!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *