En mycket speciell dörr 4 comments


För en tid sen firade jag min fyrtioandra födelsedag. Eftersom jag fortfarande är ett barn i själen så vill jag gärna få en present när jag fyller år. Mina föräldrar, som ju för övrigt är nyblivna skåningar, frågade om jag önskade mig något speciellt. Och visst gjorde jag det!

Jag önskade mig en ersättare till den här gamla stalldörren:

stable-door-old

Som ni ser hade den gjort sitt för länge sen. Nu vet jag ju inte om mor och far tyckte att min önskan var aningen märklig, men hur som helst fick jag ett kort på min födelsedag där det stod att jag skulle få en ny dörr.

Efter detta vidtog arbetet. Något ni bör veta om min far är att han är en mångsysslare och i vissa avseenden något av en perfektionist. Därav detta inlägg en månad efter bemärkelsedagen. 🙂

Det går säkerligen att bygga en stalldörr betydligt fortare (rentav på en kafferast hävdar somliga). Det går antagligen att färdigställa en stalldörr med klart mindre ansträngning. Det kan förmodligen hävdas att en stalldörr inte alls behöver vara ett precisionsarbete av denna grad.

Men det går inte att förneka att detta är den bästa och finaste stalldörr jag någonsin sett!

stable-door-new

Till att börja med så är den en exakt replika av den tidigare modellen, bortsett från några smärre förbättringar. Den passar därmed perfekt in ur ett historiskt perspektiv, samt ur ett nutida perspektiv tack vare sin ungdom. Det enda problemet är möjligen att stallet inte riktigt håller samma klass i dagsläget…

För övrigt så är det små detaljer som gör den speciell. Titta till exempel på kattluckan:

stable-door-cat-door

Vid noggrann inspektion ser man att sponten från höger sida är kapad, för att få en rak och snygg kant. Inte så märkvärdigt, det hade säkert 1 av 3 dörrbyggare gjort. Men om man tittar på andra sidan ser man att det inte finns någon not. För att förtydliga, här är en bild på spontat virke. Sponten är den del som sticker ut (kallas ibland fjäder) på vänster sida av bilden, noten är spåret på höger sida.

spontat

 

Det som alltså gjorts i kattluckan är att såga av sponten och limma fast den i noten. Det gör på sin höjd 1 av 100 dörrbyggare.

Handtaget är återanvänt från tidigare dörr, men har genomgått en total förvandling. Till att börja med har det dragits sönder, eftersom det varit hoprostat i så många år. Sen har det restaurerats med försiktig hand, och slutligen lagats. Resultatet: Ett originalhandtag men med förbättringar. På utsidan har plattjärnet utrustats med ett handtag som är ett hembygge gjort av armeringsjärn.

Passar perfekt in i stilen! Patinan som redan bildats av rost är perfekt för att ge karaktär åt handtaget.

stable-door-handle

Insidan är också renoverad och ser ut som ny men med sin gamla känsla.

stable-door-inside-handle

Självklart är insidan byggd med samma konstruktion som originalet och lyser med en vackert vit bakgrund bakom den klassiska Z-profilen som är en god konstruktion för att fördela gravitationskrafterna som dörren ständigt utsätts för — den ska ju hålla i många år nu!

stable-door-open

Ja, vad säger man om en sån här fin födelsedagspresent? Jo, att det är mycket mer än en present till mig. Det är en gåva även till Månskensfarmen och det fina arv som vi fått chansen att förvalta genom att driva vår lilla gård.

Jag är imponerad, glad och stolt över vår fina dörr. Mer speciell än så här kan den inte bli.

Låt oss se vad jag önskar mig nästa år… 🙂

Stort tack för detta mästerverk!

/Bonden

stable-door-new


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “En mycket speciell dörr