Korgflätning del 1 2 comments


Förra veckan var jag på kurs och lärde mig fläta korgar av remsor klippta ur mjölkpaket. Det var jätteroligt! Det är ett tillfälle kvar och då ska vi lära oss att avsluta korgen. Jag har suttit och meckat lite med den idag och nu är den så stor som den ska vara.

Underifrån

Insidan

För den som vill lära sig så utgår man från remsor klippta av mjölkkartonger. De ska vara ca 20 cm långa och 2 cm breda. Av dessa gör man fyrkanter skapade av fyra remsor som man sen bygger vidare till flera fyrkanter. Här är en liten förklaring till den första fyrkanten. Steg ett är att vika remsorna 4 cm i ena änden.

Fyra stycken remsor till den första fyrkanten vikta 4 cm.

Första remsan – vik vikningen och låt den ovikta delen gå åt vänster. Ta den andra remsan och vik den över den första remsan och låt den ovikta delen peka nedåt.

Ta den tredje remsan och vik över den andra remsan och låt den ovikta delen peka åt höger.

Dra ut vikningen av den första remsan något.

Ta den fjärde remsan. Den ovikta delen av denna remsa ska peka uppåt. Börja med att trä in den ovikta delen underifrån i remsa nummer etts vikning. Vik sedan den fjärde remsan om den tredje remsan och trä in överflödet i remsa nummer etts vikning.

Det är viktigt att den fjärde remsan hamnar rätt. Vikningen på alla remsor blir som en låsning av remsorna och gör att fyrkanten håller ihop.

När man fått remsorna rätt drar man i “pinnarna” (=de ovikta långa delarna av remsorna) så fyrkanten blir kvadratisk och fin.

Om man vänder på sin fyrkant så ska den se ut så här om man gjort rätt.

För att fortsätta sen så bygger man på med en fyrkant i taget. För att hålla remsorna på plats är det bra att sätta gem. Fortsättning följer! 🙂

 

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “Korgflätning del 1