Tankar om psykisk ohälsa 4 comments


Jag har funderat en del på det här med hur man ser på psykisk ohälsa. Vad är det som gör att det är något man håller hemligt? Varför är det mer accepterat att må fysiskt dåligt än att må psykiskt dåligt?

Varför tar jag upp detta? Jo jag har pratat med en person som är på väg att bränna ut sig helt. Hon kämpar för att hålla fasaden fin, barnen har tusen aktiviteter, hemmet är tipp topp och utåt har dom det perfekta äktenskapet. Sanningen är en helt annan, men det är det ingen som vet förutom jag. Jag bad henne att söka hjälp, kanske kontakta en kurator eller liknande. Men det var helt uteslutet. Hon vågar inte om någon får reda på att hon går hos en kurator. Någon kan ju tro att hon är knäpp. Hon sa en sak till mig som ledde till mina tankar. Hon sa – vilken tur du har som har fibromyalgi, då har du en anledning att må dåligt. Har hon som har ont i själen ingen anledning att må dåligt?

Fibromyalgi inkluderar även ångest och depression. Så vilket kom först – hönan eller ägget? – ångesten eller fibron? I mitt fall troligen ångesten. När jag berättade det för henne sa hon att jag är den sista person hon kunnat tro skulle må dåligt psykiskt. Jag vet inte om det gör mig glad eller ledsen egentligen. Jag blir glad att jag uppfattas som en person som mår bra samtidigt vet jag att jag kan må jättedåligt inombords och människor jag möter kan säga att jag ser alldeles strålande ut. Det är något att tänka på – alla har vi ett inre som ingen ser. Mår människor runt dig så bra som du tror? Någon nära dig kanske behöver dig och ditt stöd just nu. Att leva med ångest är något många av oss gör. Har man inte haft ångest kan man inte veta vad det innebär. Det är verkligen fruktansvärt. Men det går att komma ur det och det går att få hjälp. Och det är inget att skämmas över. ♥


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “Tankar om psykisk ohälsa