Återbruk


I helgen som gick fick jag lite inspiration. Två projekt är klara.

Projekt nr ett är ett felköp till sonen. En t-shirt som var alldeles för tajt och mer som en tjejtröja (alt att man är jättekrallig som kille). Jag tycker den är fin men ringningen var väldigt högt upp och mycket grabbig. Så jag bestämde mig för att sy om ringningen. Det var inte så svårt.

Tröjan som den såg ut från början. Ringningen går högt upp och gjorde att tröjan kändes lite klaustrofobisk.

Jag sprättade bort kanten längs med halsringningen. Eftersom jag tänkt återanvända den fick jag vara ganska försiktig.

Jag ritade med krita ungefär hur jag ville att ringningen skulle vara. Eftersom jag tänkt mig en v-ringning var det viktigt att mäta ut mitten.

Klippt.

Fastnålat och redo att sys.

Jag sydde raksöm dubbla rader.

Så här blev det slutliga resultatet. Jag är jättenöjd!

Jag sprättade alltså bort halskanten och återanvände den. Eftersom ringningen blev större än halsen nu så är det en bit bak i nacken som saknar kant. I just denna tröjas fall så gör det ingenting för den är fin baktill plus att jag har långt hår. 😉 Annars hade jag skarvat med en bit tyg i så likt tyg som möjligt.

Nästa projekt var min strykbräda. Den köpte Björn år 2000 när vi bodde ute på landet utanför Rimbo, så den har hängt med ett tag. 🙂 Tyget hade gett med sig helt nu så det var dags att byta. Undertill fanns ett resårband fäst med klämmor samt ett snöre i en ränna runt tyget. Dessa två har jag återanvänt.

Min skabbiga strykbräda. Tyget är så skört att det nästan går sönder bara man tar i det.

Detta resårband med klämmor återanvänds. Runt tyget syns också den vita tygrännan där snöret går som spänner fast tyget runt brädan. Även detta återanvänds.

Jag har valt ett grått jeanstyg som jag har haft liggande. Jag tänker att det bör vara riktigt hållbart. Eftersom tyget är så pass tjockt bestämmer jag mig för att endast göra enkel vikning vid sömmarna och sicksacka för att slippa att det repar upp sig. Eftersom sömmen är på undersidan så syns det inte. Hade jag använt ett tunnare tyg eller att sömmen skulle synas hade jag gjort en dubbel vikning och sytt raksöm.

Jag nålar noga runt det gamla överdraget och är nog med att nåla så rännan där snöret går hamnar innanför sömmen som ska sys. Sen sicksackas överdraget runt om förutom där snörena kommer ut.

Nya överdragets rätsida. En sicksack-söm runt om hela.

Nu när det nya tyget är fastsytt kan jag klippa bort det gamla trasiga tyget nära sick-sack-sömmen.

Nu har jag klippt rent allt. Här kan man också se snörena som sticker ut i främre kanten. Jag har förstärkt rännan det går i med det nya tyget.

Resårbandet var lite uttänjt så jag knöt en knut på det för att spänna ordentligt. Detta band lär behöva bytas ut inom kort.

Så här fin blev den!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *